2011. augusztus 11., csütörtök

Őrségi program augusztus 20 körül, avagy hogyan tegyünk szert friss, meleg betyárpoharkra

Egy délután Magyarszombatfán…
A Hétrétország fesztivál keretében az Őrségbe látogatók többek között megnézhetik, hogyan égették száz évvel ezelőtt a fazekasok áruikat. Nyitott portaként fog működni a Fazekasház Múzeum augusztus 19.-én és augusztus 20.-án délután.
- Augusztus 19.-én pénteken 14 és 16 óra között végigkísérhető egy hagyományos égetőkemence megrakása (az égetésre előkészített agyagáruk behelyezése, majd a kemence befalazása és felfűtése). Ezen a napon különleges termékek is kerülnek a kemencetérbe: azok a Hétrétország fesztivál és Magyarszombatfa látogatóinak készített pálinkás „betyár poharak”, amelyek másnap, augusztus 20.-án fontos szerepet fognak kapni, de bizton állítható, hogy leendő tulajdonosa kirándulásaira, nyaralására nem indul el nélküle.
- Augusztus 20.-án 14 és 15 óra között az érdeklődők megnézhetik az égetőkemence kibontását, a kész fazekasáruk kiszedését. Ekkor kerülnek ki a kemencéből a „friss, meleg” betyár poharak, amelyeket azon melegében megvásárolhatnak, 500 forintos egységáron. De mit ér egy üres pálinkás pohár? Többek között ezért is érdemes csatlakozni a „Magyarszombatfa bemutatkozik” című programunkhoz.
Magyarszombatfa bemutatkozik
Augusztus 20.-án délután 15 és 19 óra között a mi kis falunk az alábbi programokat kínálja látogatóinak:
- A pálinkafőzde bemutatása. Tájékoztató a pálinkafőzés folyamatáról és fortélyairól 1530, 1600, 1630, 1700 órai kezdettel. Ha a látogatók már rendelkeznek betyár pohárral, úgy az nem marad üresen! Vendégeinket Magyarszombatfa legjobb helyben főzött pálinkáival kínáljuk. Amennyiben a látogatóknak esetleg nem lenne még betyár poharuk, úgy azt akár a helyszínen is megvásárolhatják.
- Közben a Vadászati Kiállítás területén, a kifutóban élő őzek, vaddisznók megtekintése.
- Nálunk, a Kosbor Panzióban, ami a Vadászati Kiállítással szemben található, cserépedényben főtt ételeket és kecskesajtot kóstolhatnak, közben megcsodálhatják és természetesen meg is vásárolhatják a Magyarszombatfán élő és alkotó fazekasok remekeit, vásárolhatnak a helyi termékek piacán, vagy Dávid Éva keramikus értő útmutatása alapján megismerhetik a reneszánsz kerámiafestés fortélyait. Aki megszomjazik, az szomját olthatja a helyi Szőlő- és bortermelők Egyesületének asztalánál, vagy akár a panzió borospincéjében. Itt nem csak finom borokat kóstolhatnak, de a léleknek is felüdülést nyújtanak Balogh István festőművész groteszkjei.
- Este 1800 órakor házi muzsika: Bach műveket hallgathatnak a borozó teraszán a Collegium Marianum előadásában. Egy pohár finom borral vagy a Stílusos Vidéki Szállodák házi italával, a Bolyki Jani által megalkotott QQRIQ-val a kézben, csodás környezetben nagyszerű muzsikát hallgathatunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése